Wigilijna Kapusta z grochem

Kategoria: 2015 Opublikowano: sobota, 19 grudzień 2015 Irena Serafin Drukuj E-mail

Uczestnicy projektu "Poszukiwacze zapomnianych smaków" nagrali drugi odcinek programu "Kulinarny wehikuł". Do jego obejrzenia na kanale YouTube zaprosimy wkrótce, a dzisiaj zachęcam do przeczytania relacji Martyny Madej z kulinarnych i filmowych zmagań młodzieży.

Dzisiejszego dnia został nagrany materiał do drugiego odcinka naszego programu "Kulinarny Wehikuł". Tym razem w kuchni wykazali się mężczyźni - Kacper Wojtyło oraz Kordian Szafran. Pod dowództwem Pani Ewy przygotowali oni znaną z wigilijnych stołów kapustę z dodatkiem grochu. W skład ekipy wchodzili również : Tomasz Dziura - obsługa kamery oraz Ilona Krawiec - zdjęcia. Grupa na pracy spędziła aż 6 godzin, a więc jeszcze więcej niż przy tworzeniu odcinka z przepisem na "drożdżówkę projektową". Nie świadczy to jednak o pracochłonności tej potrawy, ale o staranności z jaką chłopcy ją przygotowali, ilości prób, powtórzeń i zaangażowaniu młodych kucharzy. Gospodyniom domowym przygotowanie kapusty z grochem w normalnych warunkach zabiera zazwyczaj około dwóch godzin. Wysiłek jaki chłopcy włożyli w przygotowanie dania zwrócił się podwójnie. Po skończonej pracy na wszystkich twarzach gościł uśmiech, a kucharze, członkowie zaplecza technicznego oraz mentorka z przyjemnością i satysfakcją zajadali się tradycyjną, wigilijną kapustą z grochem. 

Zapraszamy do galerii z dzisiejszych działań, a także do odwiedzania naszego kanału na YouTube. Mamy nadzieję, że wykorzystacie kiedyś zamieszczone tam przepisy. A może nawet nasza kapusta z grochem będzie jedną z dwunastu potraw na Waszym wigilijnym stole. Życzymy wszystkiego najlepszego, wszelkiej pomyślności oraz, by dzięki nadchodzącym świętom Bożego Narodzenia w Waszych sercach zagościła Maleńka Miłość.

Odsłony: 3220